Home Jehona 26 Zbulojmë historinë e pemës

Zbulojmë historinë e pemës

Një nga traditat më të pëlqyera që shoqëron festën e krishtlindjes është pema e krishtlindjes. Kjo pemë, zakonisht një pemë halore me gjelbërim të qëndrueshëm, ose vendoset në oborr ose sillet në shtëpi, dhe zbukurohet me drita krishtlindjesh dhe me stoli ngjyra-ngjyra gjatë ditëve afër festës.

Sipas traditës, pemët e krishtlindjes nuk silleshin brenda dhe nuk zbukuroheshin deri në pragun e krishtlindjes (24 dhjetor), dhe pastaj hiqeshin më 6 Janar. Sot ndodh që njerëzit ta ngrenë pemën e krishtlindjes shumë kohë më përpara. Pemët kanë figuruar në festimet e lashta fetare para lindjes së krishterimit.

Sidoqoftë, nuk ka prova që tradita e pemës së krishtlindjes ka patur ndonjë lidhje me një fe tjetër. Zakoni i sotëm rrjedh nga protestantët e Gjermanisë në shekullin e 16. Pema e krishtlindjes përmendet për herë të parë në një kronikë të një shoqate tregëtare në Bremen në 1570 e cila tregon se si një bredh i vogël u zbukurua me mollë, arra, hurma, biskota dhe lule prej letre, dhe u ngrit në sallën e shoqatës për të kënaqur fëmijët e anëtarëve të shoqatës, të cilët i hëngrën këto gjëra të shijshme ditën e krishtlindjes.

Në fillim të shekullit 18, ky zakon ishte përhapur në qytetet e Rajnlandës së sipërme, në Gjermani.

Në fillim të shek.19, zakoni u bë i pëlqyer mes shoqërisë të lartë të Gjermanisë dhe pastaj u përhap në oborret mbretërore deri në Rusi.

Në Francë, pema e parë e krishtlindjes u zbukurua në 1840 nga dukesha e Orleansit.

Në Angli, pema e krishtlindjes hyri nga mbretëresha gjermane e Mbretit Xhorxh III.

Ideja u përhap në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Shtetet e Bashkuara pas botimit të një ilustrimi të familjes mbretërore angleze duke qëndruar përpara një peme krishtlindjeje. Pema e krishtlindjes shihet nga shumë njerëz si simbol i jetës së përjetshme.

Të krishterët besojnë që Jezu Krishti erdhi në botë për t’u dhënë njerëzve dhuratën e jetës së përjetshme duke vdekur mbi një pemë (kryqin) për të paguar për mëkatet e botës. Shumë qytete ngrenë pemë të krishtlindjes jashtë, në sheshe, për kënaqësinë e të gjithëve.

Most Popular

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

NJË ZË NGA QIELLI

Këto ditët e para të shkollës, dëgjova një mësues që ankohej që i ngjirej zëri, se duke dashur të dëgjohej përmes maskës,...

Recent Comments