HomeJehona 37Ylli i Krishtlindjes

Ylli i Krishtlindjes

Në historinë e krishtlindjes, dijetarët janë personazhe po aq të këndshme aq dhe të mistershëm. Roli i tyre në lindjen e Jezusit ka frymëzuar piktorë dhe shkrimtarë të mëdhenj si dhe besimtar të thjeshtë.

Kush ishin ata në të vërtetë? Nga erdhën? Çfarë domëthënie kishin dhuratat e tyre? Dhe si vazhdoi historia e tyre pasi gjetën foshnjën e shenjtë? Këto pyetje si dhe pyetjet të ngjashme me këto diskutohen shpesh gjatë festës së krishtlindjes.

Por pyetja që ngjall më shumë debate duhet të jetë ai që lidhet me yllin. A ka një shpjegimi për yllin e ri që shoqëroi lind­jen e Jezusit? Ai yll, që i priu dijetarët drejt qytetit të Betlehemit? Për yllin e krishtlindjes i quajtur, gjithashtu, Ylli i Betlehemit, janë dhënë disa shpjegime të mundshme.

Disa studiues mendojnë se ky “yll” ishte një kometë, një objekt që tradicionalisht lidhet me ngjarje të rëndësishme në histori siç është lindja e mbretërve. Megjithatë, të dhëna për shfaqje të kometës nuk kanë lidhje me lindjen e Jezusit. Kometa Hallej u shfaq në vitin 11 para Krishtit, por lindja e Krishtit mendohet se ka ndodhur rreth 5 vjet më vonë.

Të tjerë besojnë se Ylli i Betlehemit ishte një lidhje ose një bashkim planetesh në qiell gjatë natës. Përderisa planetet vijnë rrotull diellit me shpejtësi dhe distanca të ndryshme, ka raste që duket se i afrohen njëri-tjetrit shumë afër. Johannes Kepler (1571-1630) parapëlqente këtë pikëpamje.

Sidoqoftë, shumë planete nuk ngjajnë si një burim i vetëm drite ashtu si përshkruhet në faqet e Biblës për krishtlindjen. Gjithashtu, renditja e planeteve nuk është aq e pazakontë sa t’u bënte përshtypja kaq të madhe dijetarëve. Por është e vërtetë që ka ndodhur një bashkim i Jupiterit dhe Saturnit në vitin 6 para erës sonë.

Për të shpjeguar Yllin e krishtlindjes është propozuar një yll që shpërtheu, ose supernovë. Disa yje janë të paqëndrueshëm dhe shpërthejnë në këtë mënyrë me një flakë të shkëlqyeshme. Megjithatë, të dhënat historike nuk tregojnë se është formuar një supernovë në kohën e lindjes së Jezusit. Asnjë nga këto shpjegime për Yllin nuk i afrohet historisë së lindjes siç është përshkruar nga vet Bibla.

Ka dy detaje me interes të veçantë te ungjilli: Së pari, teksti nënkupton se vetëm dijetarët e panë yllin. Ndërkohë kometat, bashkimet e planetëve dhe yjet që shpërthejnë, mund të jenë të dukshme për këdo mbi tokë. Së dyti, ylli shkoi para dijetarëve dhe i drej­toi ata drejtpërdrejtë nga Jerusalemi për në Betlehem.

Kjo është një distancë prej rreth shtatë kilometrash në drejtim veri-jug. Megjithatë, çdo objekt natyror në qiell lëviz nga lindja në perëndim sipas rrotullimit të tokës. Është gjithashtu e vështirë të imagjinosh se si një dritë natyrore mund t’i drejtonte dijetarët për një qytet të caktuar. Përfundimi është se Ylli i krishtlindjes nuk mund të shpjegohet në mënyrë të natyrshme. Duket se ishte një dritë e përkohshme dhe mbinatyrore.

Kjo përshkon mirë me faktin që krishtlindja e parë ishte kohë mrekullish. Historitë biblike tregojnë se Zoti shpesh ka përdorur ndriçime të veçanta qiellore për të udhëhequr popullin e tij, si për shembull drita që i priu Izraelitët në shkretëtirë dhe ajo që ndriçoi apostullin Pal kur gjendej në rrugën e gabuar.

Këto shenja të dukshme të pranisë së Perëndisë njihen si shfaqje të lavdisë së Perëndisë. Ky ndriçim i veçantë që e ndoqën dijetarët fare mirë mund të ketë qënë një manifestim i tillë. Arrijmë te konkluzioni, që misteri i madh i krishtlindjes së parë nuk është origjina e yllit të saj të veçantë.

Misteri është se përse dijetarët u zgjodhën për të ndjekur dritën e tij drejt Krishtit ndërsa të tjerët jo. I njëjti mister përsëritet mes nesh çdo vit. Disave u bëhet e qartë se duhet të kërkojnë Jezusin në kohën e krishtlindjes, ndërsa të tjerëve u duket e pakuptimtë, ose u kalon pa e vënë re.

Previous articleDIJETARËT
Next articleDhuroni

Most Popular

Recent Comments