HomeJashtë KategorieVjersha e Gjergj Qiriazit

Vjersha e Gjergj Qiriazit

Gjergj Qiriazi ka qenë një nga figurat kryesore të rilindjes kombëtare, që dha kontribut të pallogaritshëm në ringjalljen e gjuhës së shkruar shqipe dhe ishte pjesëmarrës i Kongresit të Manastirit.

Ky Kongres vendosi ngritjen e Shtypshkronjës Shqipe në Manastir nën drejtimin e Gjergj Qiriazit, e cila shpejt u bë e njohur anembanë vendit si shpërndarëse e librave dhe gazetave shqipe. Vjersha më poshtë është shkëputur nga libri i këngëve të Kishës Ungjillore të Korçës, botuar nën kujdesin e vetë Gjergjit dhe është kënduar nga besimtarë shqiptarë të brezit të tij.

Jetën unë për ty kam dhën’

E dhashë si Ati im ka thën’

Nga vdekja e faj të të liroj,

E derdha gjakun të të shpëtoj.

U kyqëzova që ti të rrosh,

Dhe Qiellin ti të trashëgosh,

Për ty unë jetën e kam dhën’

Po ti për mua çfarë ke lënë?

Sa vite kalova në mundim

Me lot e helm dhe hidhërim

Durova që të bëhesh ti

Pjesëtar i gëzim’ve të mi

Për ty kam dhënë shumë vjet

Po vitet ti ende i humbet

Asnjë nga t’gjithë gjer më sot

S’më ke dhën’, veç i ke shkuar kot

Kam lënë të ndritçmen shtëpi

Kam lënë qiell edhe lavdi

Në botë erdha me dashuri

Të të ndriçoj me drejtësi

Lavdinë e ndërrova për mundim

Dhe fron’ e Qiellit për dënim

Mendo tashti, me ndershmëri

Ke dhënë gjë për mua ti?

Vuajta unë kaq shumë për ty

Helm dhe vdekje i pash’ me sy

Ah, tmerr më të madh nuk ka

Që pashë unë në Golgota

As gjuha jote nuk shpreh dot

Se tërë fjalët do t’jenë kot

Mendo fajtor, me ndershmëri

Për mua a ke vuajtur ti?

Nga Qielli o fajtor për ty

Të solla ushqim që s’gjen këtu

Për ty që e plot me ligësi

Shpëtim me ndies e përdëlli

Gëzim e prehje dhe paqtim

T’u dha nga Ati pa kursim

Mendo fajtor, me ndershmëri

Për mua vallë ç’ke dhënë ti?

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments