Home Jehona 21 Vezët e kuqe

Vezët e kuqe

Tradita e lyerjes së vezëve në kohën e pashkës është një zakon i vjetër për shumë familje. Madje edhe në kohën e shtetit ateist kur feja ishte e ndaluar, shumë njerëz i lyenin vezët fshehurazi. Por çfarë lidhje ka ndërmjet vezëve dhe Pashkës? Përse i lyejmë të kuqe? A është e rëndësishme kjo gjë?

Praktika e krishterë për lyerjen e vezëve ka një kuptim krejt të vëçantë. Për të krishterë thyerja e vezës në ditën e pashkës simbolizon varrin nga i cili doli Jezusi. Normalisht veza lyhet me ngjyrë të kuqe për të përfaqësuar gjakun e Krishtit që u derdh në kryq.

Disa të krishterë gjithashtu e shohin vezën e pashkës si simbol të jetës së re që Jezus Krishti na jep. Vitet e fundit veza e kuqe është zëvendësuar me një vezë prej çokollate dhe në disa vende ekziston tradita që vezët të mos lyhen me një, por me shumë ngjyra. Jo të gjithë të krishterët e ndjekin traditën e lyerjes së vezëve për pashkët.

Disa e shohin traditën e vezës si diçka që largon vëmendje nga kuptimi shpirtëror i pashkës. Ata theksojnë rëndësinë e besimit në Krishtin që shfaqet nëpërmjet zbatimit të porosive të tij në krahasim me ndjekjen e riteve fetare. Është e vërtetë se njerëzit mund të ndjekin zakone fetare në mënyrë të verbër pa patur një besim të sinqertë në zemër.

Duhet të pranohet gjithashtu se përdorimi i vezëve të pashkës nuk është e urdhëruar nga Perëndia por një traditë e dal më vonë në historinë e kishës. Për këtë arsye ajo nuk është një pjesë e domosdoshme e besimit të krishterë. Është mirë t’i bësh vetes këtë pyetje:

A i besoj Jezus Krishtit? A besoj që ai vdiq për mëkatet e mia dhe se ai u ringjall përsëri? Nëse jo, atëherë vezët e pashkës madje edhe festimi i pashkës nuk do të ketë shumë vlerë për ty.

Most Popular

NUK TË GËNJEN SYRI

S’të gënjen syri, jo Brenda pak sekondash syri thith gjithë ato imazhe. Si të jesh duke ecur në krah...

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

Recent Comments