HomeJehona 25Syri nuk gënjen

Syri nuk gënjen

“Të supozosh se syri, me gjithë mekanizmat e pashoq për të përshtatur fokusin për distanca të ndryshme, për të pranuar sasi të ndryshme drite dhe ndreqjen e deformimeve kromatike dhe sferike, të mund të formohej nga përzgjedhja natyrore, duket, e rrëfej hapur, absurde në nivelin më të lartë.” Çarls Darvini

Me një sistem të përkryer fokusimi, hapje automatike dhe 130 milionë qeliza receptore, 124 milionë prej të cilave janë në formën e shkopit dhe ndryshojnë ndërmjet dritës dhe errësirës, dhe gjashtë milionë prej të cilave kanë formën e konit dhe mund të identifikojnë deri në tetë milionë variante të ngjyrës, syri i njeriut është padyshim një kryevepër.

A duhet ta besojmë me të vërtetë që ky organ i sofistikuar në mënyrë mahnitëse filloi të ekzistonte nëpërmjet një procesi hap pas hapi, të rastësishëm, të paqëllimshëm dhe “provo dhe gabo” që iu deshën miliona vjet? Disa ateistë me kokëfortësi mbajnë idenë se kështu ka ndodhur dhe se, madje, në një fazë të hershme të procesit, një përqind e një syri do të kishte qenë më mirë se asnjë sy.

Por kjo do të thotë të bësh gabimin fillestar të të ngatërruarit të një për qind sy me një për qind të të parit normal, që është një çështje shumë e ndryshme. Një përqind e një syri nuk do të japë aspak aftësinë e të parit. Për më tepër, edhe sikur secili prej përbërësve të syrit të ishte në vend, ata nuk do të arrinin asgjë po të mos ishin të lidhur saktësisht në një kompleks të mahnitshëm miliona qelizash nervore në tru.

Kompleksiteti i syrit ngre një problem jashtëzakonisht të madh për darvinistët. Darvini vet tha: “Nëse do të mund të demonstrohej se një organ kompleks ekzistonte, i cili nuk mund të jetë formuar nga modifikime të lehta, të shumta dhe njëri pas tjetrit, teoria ime do të binte në mënyrë absolute” . Syri është vetëm një prej sistemeve komplekse që gjendet në trupin e njeriut. Ku e lë kjo sfidën e Darvinit?

Most Popular

Recent Comments