HomeJehona 29Pikturimi i plakut të vitit të ri

Pikturimi i plakut të vitit të ri

Imazhi i sotëm i Plakut të Krishtlindjes, apo i Vitit të Ri, është krijimi i artistit amerikan, Tomas Nast (Thomas Nast). Në vitin 1863, Tomas-i pikturoi Santa Klausin (d.m.th. Plakun e Krishtlindjes) në revistën e përjavëshme Harpers. Ndryshe nga sa ishte pikturuar më parë, Plaku i Krishtlindjes e skicuar nga Tomas Nast-i kishte pamjen e një burri mjaft të shëndetshëm, dhe aspak të ngjashëm me figurën e dobët që ishte pikturuar deri në atë kohë.

Falë ndikimit të revistës, dhe popullaritet të Tomas-it si ilustrues, versioni i ri i Santa Klausit filloi të përhapej. Duhet pranuar që ilustrimi i Nashit përkonte jashtëzakonisht mirë me vjershën e famshme për Santa Klausin e shkruar nga Klement Morë rreth 40 vjet më parë.

Ka shumë mundësi që vjersha e përmendur të këtë frymëzuar Tomasin në pikturimin e tij. Sidoqoftë, këto të dyja së bashku, krijuan imazhin modern të Plakut të Krishtlindjes që ne e njohim aq mirë sot. Në janar të vitit 1863 ne revistën “Harper’s Weekly”, është publikuar ilustrimi i parë i Santa Klausit (Plakut të Dimrit) nga Thomas Nast.

Në këtë portret ai është veshur me flamurin amerikan! Gjatë 20 viteve të ardhshme Thomas Nasti vazhdoi të nxjerrte një illustrim të ri të Santa Klausit çdo krishtlindje. Në 1 Janar të vitit 1881, “Harper’s Weekly” botoi imazhin më të famshme të Nastit për Santa Klausin: një burrë të shëndoshë me mjekër, i veshur me rroba të kuqe, krahu i të cilit është plot me lodra, dhe i kompletuar me një cibuk duhani në dorën e tij të lirë.

Në vitin 1931, firma e pijëve freskuese Coca-Cola përdoroi Santa Klausin në reklamat e tyre për herë të parë. Artisti Haddon Sundblom mori idenë e Santa Klausit të Tomas Nastit, por e bëri atë edhe më të shëndoshë e të lezetshëm, dhe e zëvendësoi çibukun e duhanit me një shishe Coca-Cola. Reklama bëri xhiron e botës, duke ndihmuar në përhapjen e imazhit të Tomas Nastit më shumë se kurrë.

Kush ishte Piktori i Santa Klausit?

Tomas Nast-i lindi në Gjermani por u rrit në Amerikë. Prindërit e Tomas-it ndoqën rrugën e emigracionit drejt botës së re kur ai ishte ende fëmijë. Tomasi shfaqi aftësi për të pikturuar dhe bëri një vit shkollë pranë shkollës artistike. Suksesi i Nasti-it erdhi nëpërmjet talentit të tij si karikaturist.

Siç mund të imagjinohet, ilustrimi i lajmeve në botimet e shek.19 (kur fototeknologjia pothuajse nuk ekzistonte) ishte mjaft i rëndë­sishëm. Tomasi punoi kryesisht për të përjavëshmen Harper’s Weekly. Është e vështirë të ekzagjerosh ndikimin e ilustrimeve të tija në shoqërinë amerikane të asaj kohe.

Disa e konsiderojnë atë karikaturisti më i madh i politikës amerikane që ka jetuar deri më sot.

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments