HomeJehona 21Pas 2000 vjetësh akoma në rritje

Pas 2000 vjetësh akoma në rritje

Besimi ndaj Jezus Krishti vazhdon të përhapet nëpër botë

Evropa dhe perëndimi konsiderojnë veten qendra e krishtërimit, por ka prova që kjo nuk është më e vërtetë. Sot, më shumë se gjysëm e të krishterëve jetojnë në Afrikë, Amerikën Latine ose Azi. Tani më shumë njerëz venë në kishë në Afrikë sesa në Evropë.

Krishterimi po rritet shpejt në hemisferën jugore dhe në Azi. “Shkalla e rritjes së krishterë është pothuaj e paimagjinueshme,” tha Dr. Philip Jenkins, profesor i shquar i Historisë dhe Studimeve Fetare në Universitetin Penn State. Ajo që shumë studiues kanë lënë në harresë është rritja e mahnitshme e krishtërimit. Jenkins shokoi disa nga elita e Amerikës me librin e tij të mirëpritur me titull Ardhja e Krishterimit Global.

Jenkins arsyeton që lëvizja më e madhe e shekullit të kaluar nuk ishte as komunizmi as kapitalizmi. Sipas llogaritjeve, fitimtar del krishtërimi. Në 1900, ishin rreth 10 milionë të krishterë në Afrikë, pra rreth 10 përqind të popullsisë. Sot ka 360 milionë, pra gati gjysma e popullsisë.

“Ky është një nga ndryshimet më të rëndësishme në historinë fetare, dhe mendoj që shumica prej nesh nuk e vunë re aspak,” thotë Jenkins. Shumë njerëz ende nuk e kanë vënë re. Sa herë që skandali ose polemika i bie kishës perëndimore, media ka prirje ta trajtojë sikur të ishte ndonjë krizë mbarëbotërore e besimit fetar. Por kjo nuk është aspak krizë për kishat e botës në zhvillim.

Shumica prej tyre nuk shtrëngohen nga debate për homoseksualitetin ose abortin – ky është një problem për perëndimorët të cilët nuk besojnë Biblën. “Bibla është e gjallë në Afrikë dhe Azi dhe Amerikën Latine,” tha Jenkins. “Në masën më të madhe, ai lloj krishterimi që po ecën përpara në botë sot është shumë i përqëndruar tek Bibla, dmth e merr Biblën shumë seriozisht.”

Në Kinë ka rreth 80 milionë të krishterë, sipas ish-korrespondentit të revistës Time, David Aikman, i cili parashikon që Kina do të jetë një komb kryesisht i krishterë brenda 20-30 vjetësh. Ai nuk parashikon një shumicë të krishterë, por një Kinë e cila është 25 deri 30 përqind e krishterë.

Mjaft, thotë ai, për të ndikuar mbi moralin e shoqërisë dhe në politikat e qeverisë. Vende që dikur dërgonin misionar në botë tani po marrin misionar nga Afrika dhe Asia. Peshkopi kenian Gilbert Dya ka një nga kishat më të mëdha në Londër. “Perëndia më dërgoi këtu në Britaninë e Madhe për t’i bërë të ditur që duhet të pendohen dhe të kthehen tek Zoti,” tha ai.

Most Popular

Recent Comments