HomeJehona 26“Një këngë Krishtlindjesh”

“Një këngë Krishtlindjesh”

Çarls Dikens rikthehet në ekranin e madh me librin e tij të famshëm: “Një këngë Krishtlindjesh”

I shkruar në 1843 nga Charles Dickens, “Një këngë krishtlindjesh” është një nga tregimet më të famshme për Krishtlindje, duke u përshtatur në shumë filma në shekullin e fundit. Ky version i animuar tre dimensional, i drejtuar nga Robert Zemeckis, dhe me protagonist Jim Carrey (Xhim Kerri), sjell edhe një herë në jete, historinë klasike në mënyrë shumë të gjallë.

Përshtatja e ndjeshme e Robert Zemeckis i mbërthen në mënyrë të mrekullueshme të gjitha frikërat, bindjet, dhe mënyrën artistike të ketij tregimi, të një nga shkrimtarëve më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Ka pasur përshtatje të shkëlqyera, në filma teatral dhe televisiv. Por ky version është më i mirë për disa arsye. Së pari, flet për cilësinë imagjinative të maktheve, në histori.

Aksionet e animuara reale, japin disa cilësi gjithëpërfshirëse, të cilat mungojnë në versionet e tjera. Frikësimi i madh është thelbësor, sepse, në qoftë se Skruxh-i (protagonisti kryesor) nuk bindet për mëkatet e tij, ai nuk do të kuptoj nevojën për t’u penduar. Në mënyrë shumë të rëndësishme, filmi portretizon elementet e historisë së krishterë.

Tajni Tim përmend profecinë e Biblës rreth Jezusit që bën të verbrit të shohin dhe sakatët të ecin. Skruxh-i kërkon për një shans të dytë. Filmi i lidh këto skena shumë bukur së bashku me këngë tradicionale për krishtlindje që përmendin Jezusin si Shpëtimtarin tonë.

Së fundmi, kur Tajni Tim thotë, “Zoti na bekoftë të gjithëve” në fund, të gjithë kuptojmë nevojën për bekimet e Zotit. Ky film nuk është thjesht një “Ji i lumtur, mos e vrit mendjen”. Ai nxjerr në pah bekimin që vjen nëpërmjet krishtlindjes që u jep jetë të re njerëzve që kanë ndjekur idhujt dhe mëkatet e tyre.

Most Popular

Recent Comments