HomeJehona 29Një fillim i mbarë

Një fillim i mbarë

Çfarë do të bësh që të sigurosh që ky vit të jetë më i miri që mund të kesh pasur – ose të paktën më i miri i mundshëm? Pas natës së Vitit të Ri, viti i ri nis për shumë njerëz me një dhimbje koke!

Por, të duhet një plan se si do të vazhdosh më tutje. Këtu janë të mbledhura këshillat e shumë njerëzve të sukseshme sesi ata mendojnë që duhet të fillosh këtë vit të ri.

 • U shkruaj një letër tre njerëzve që të kanë ndihmuar në jetë për të shprehur vlerësimin tënd për ta.
 • Shkruaj një listë me synimet e tua për këtë vit dhe çfarë do të bësh për t’i arritur ato.
 • Përkushtoji trupit më shumë kujdes. Jo vetëm të merresh pak më shumë me sport, por ta bësh gjimnastikën një pjesë të ditës tënde. E mira është të bëhesh pjesë e një klubi sportiv në mënyrë që të nxitesh nga të tjerët.
 • Përfshihu më një shoqatë ose kishë që praktikon bamirësi. Duke kontribuar për të tjerët do të krijosh më shumë energji pozitive në jetën tënde.
 • Praktiko parimin një-herë-në-ditë. Nuk mund të bësh gjithçka për gjithkënd, por të paktën ti mund të bësh një të mirë çdo ditë që normalisht nuk do ta bëje. Mund të jetë diçka të vogël për ty, por mund të ketë ndikim pozitiv në jetën e tjetrit. Bëhet fjalë për një komshi, një shok, një të afërm apo një klient pune. Parimi një-herë-në-ditë mund të fuqizojë jetën tënde për mirë.
 • Merre në dorë kalendarin e vitit 2011 dhe shkruaji brenda të gjithë datëlindjet e njerëzve të shtëpisë dhe të miqve të afërt. Përdore pastaj gjatë vitit për t’i uruar në kohë.
 • Planifiko të kalosh kohë rregullisht me familjen tënde. Mund të dilni bashkë apo të bëni një lojë së bashku. Puno për të jetuar dhe mos jeto vetëm për të punuar.
 • Mos jeto nën trysninë e opinionit: “Unë nuk e di çelësin e suksesit por e di që çelësi i dështimit është të mbetësh duke plotësuar tekat e të tjerëve” tha njëherë Bill Kosbi.
 • Kur të ndodh diçka e pa dëshiruar, mos u dëshpëro. Të mira të panumërta kanë dalë prej situatave të këqija.
 • Gjej një njeri me të cilën mund të këshillohesh. Asnjë prej nesh nuk i di të gjitha gjërat.
 • Lexo një libër që do të ketë një ndikim pozitiv në jetën tënde. Bibla është libri më i shitur në botë, por jo më i lexuari.
 • Mundohu për të fituar të fitueshmen. Për çfarë synimesh jam përpjekur vitin e kaluar? Cilat janë kryesorët për të cilën ja vlen të përqendroj forcat e mia?
 • Mbaji shokët afër. Mos humb kontaktet me shokët e vjetër. Një letër apo një sms nuk të kushton shumë.
 • Lëviz me këmbë më shumë. Makina të shton stresin dhe të lë pa bërë fiskulturën e nevojshme.
 • Përmiso aftësitë e tua në ato gjëra që ti i bën më mirë. Pyeti ata që kanë më shumë përvojë se ti. Mëso prej tyre. Lexo libra. Bëje një specializim. Përpiqu të jesh më i mirë në atë që ti je, jo në atë që s’je.
 • Ji mirënjohës për ato gjëra të mira që ke në jetë: sidomos familjen, shoqërinë, por dhe mrekullinë që është jeta! Për gjashtë ditë Zoti krijoi botën dhe ditën e shtatë u shlodh. Përse? Jo se u lodh, por për të shijuar mrekullitë që kishte bërë. Ky është një ilaç kundër mërzitjes.
 • Hiq dorë nga duhani.
 • Rishiko shpenzimet tuaja. Fillimi i një vitit të ri është një kohë të mirë për të planifikuar dhe modifikuar buxhetin e familjes.
 • Shkruaj një listë me gjërat që aktualisht të harxhojnë kohën kot. Sa kohë do të kishe për gjëra më të vlefshme n.q.s në mënyrë të qëllimshme i shkurtoje këto?
 • Zbrazi dollapet nga rrobat dhe sendet e vjetra dhe të panevojshme. Krijo hapësirë për të mbajtur ato gjëra që i do vërtetë.
 • Bëj një kontroll te dentisti. Tani në fillim të vitit pasi ke ngrënë gjithë ato ëmbëlsira. Beje tani që dëmin e ke në fazën e parë, dhe mos prit të shkojë në fazën e tretë. Do kursesh kohë, lekë, dhe dhëmbin!
 • Ule kolesterolin. Kripa e tepërt të dëmton zemrën. Do ta shijosh gjithë vitin e 2011-ës apo jo?
Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments