HomeJehona 25Nga majmuni?

Nga majmuni?

Gënjeshtra i ka këmbët të shkurtra

I gjetur në Gjermani më 1857, njeriu Neandertal u propagandua si “lidhja e rëndësishme që mungonte”, por evidencat kundër tij janë kaq të shumta, saqë pjesa më e madhe e ekspertëve tani bien dakord se “Neandertali ishte një anëtar që i përkiste familjes njerëzore”. Për dyzet vjet një koleksion kockash i gjendur në jug të Anglisë më 1912, i quajtur Njeriu Piltdown, u trumpetua si “lidhja e bujshme që mungonte”.

Tani të gjithë e dinë se ishte një mashtrim gjigand, një kafkë njerëzore 400- vjeçare e bashkuar me nofullën e një orangutangu. Më 1922 një dhëmb i vetëm i gjetur në Nebraska dhe që thuhej se ishte mbi 5.5 milionë vjet i vjetër tërhoqi lajmet ndërkombëtare si provë e një lidhjeje “Asnjë dallim thelbësor nuk i ndan njerëzit nga kafshët e tjera. Kështu filloi një kryeartikull për evolucionin në revistën e famshme TIME.

Sa më shumë mendova për këtë deklaratë përgjithësuese, aq më shumë fillova ta simpatizoja atë . . .” Për shembull, si gjithë qeniet njerëzore, edhe majmunët kanë aftësi arsyetuese të zhvilluara mirë. Vihet re në mënyrë të veçantë aftësia e tyre për të zhvilluar një argument, për të ndjekur një mendim në mënyrë të logjikshme, për të nxjerrë përfundime dhe për të krijuar hipoteza.

Gjithashtu, si njerëzit, edhe majmunët kanë aftësi të dalluara gjuhësore. (Kuptohet se kjo është e ndërthurur me fuqitë e tyre arsyetuese.) Fjalori i tyre është shumë i madh, gramatika e tyre është e ndërlikuar, dhe bisedat e tyre janë të thella dhe kuptimplota. Edhe aftësia e majmunëve për të shprehur gjuhën e tyre me shkrim është një provë tjetër e lidhjes së ngushtë midis tyre dhe njerëzve.

Nga kjo anë, mua m’u bë qejfi kur pashë gjithë ata majmunë që i shkruanin revistës TIME në përgjigje të artikullit me titull ‘Si filloi njeriu’. Në mënyrë të veçantë isha i interesuar për arsyetimin e një orangutangu që tha se majmunët kishin evoluar nga njerëzit, dhe jo anasjelltas. ndërmjet majmunëve dhe njerëzve, por brenda gjashtë viteve u zbulua se kishte ardhur nga një derr i egër që, ashtu si teoria e “Njeriut Nebraska”, tani është zhdukur.

Zotëruesit origjinal të një kafke të madhe të gjetur në Afrikën lindore më 1959 iu dha emri “Njeriu Nutcracker” dhe nga “National Geographic” pretendohej si evidencë e prejardhjes evolucionare të njeriut nga majmuni. Por ca kohë më vonë edhe paleontologët që e zbuluan atë i tërhoqën pohimet e tyre ekstravagante; tani pranohet përgjithësisht se ajo ishte kafka e një majmuni të zhdukur.

Më 1974 një skelet i vogël i gjendur në Luginën e të Çarës së Madhe, në Etiopi, u quajt Lusi dhe u tha se datonte të paktën tre milionë vjet më parë. Media e kishte shumë për zemër Lusin dhe u fol gjerësisht se kishte qenë majmuni i parë që eci me trupin drejt, por ekspertët e kësaj fushe qysh atëherë e kanë katandisur të ashtuquajturën evidencë në thërrime.

Ka pasur me qindra përpjekje të tjera për ta lidhur njeriun me paraardhës majmunë, por, kur ekspozohen para hetimit të ndershëm, ata janë ndeshur të gjithë me të njëjtin fat, prandaj ideja e Darvinit se “njeriu erdhi nga një formë më pak e organizuar” mbetet një hamendje e pastër.

Vizatime mahnitëse të majmunëve njerëz me kraharorët e tyre cilindrikë, nofulla të dala para dhe këmbë leshatore janë trillime të imagjinatës njerëzore.

Phillip Johnson e shqipton atë më plotësisht: “Në vend të një fakti kemi një hipotezë spekulative që thotë se speciet e gjalla u zhvilluan nga paraardhës që nuk mund të identifikohen nga ndonjë mekanizëm i shumëfolur që nuk mund të demonstrohet dhe, në një mënyrë të tillë, që pak gjurmë të procesit ngelën në të dhënat, edhe pse ato të dhëna janë interpretuar nga persona të përkushtuar shumë ndaj vërtetimit të evolucionit.”

Fraza e fundit i bën komentimet e Johnsonit edhe më domethënëse!

John Blanchard

Marrë me leje nga libri i tij

“Evolucioni—Fakt apo Trillim?”,

botuar nga AEM-Misoni Ungjillor

Most Popular

Recent Comments