Home Jehona 29 NË MEKSIKË, FESTIMET MË TË GJATA

NË MEKSIKË, FESTIMET MË TË GJATA

Meksika njihet si vendi ku festimet e krishtlindjes fillojnë më herët dhe mbarojnë më vonë. Gjithçka fillon më 16 dhjetor me “posada” (kërkimi për një han).

Kjo fazë zgjatë nëntë ditë, deri në pragë të Krishtlindjes dhe bëhet për të përkujtuar endjen e Jozefit dhe të Marisë në qytetin e Betlehemit deri në çastin kur gjetën strehë. Gjatë posadave, një grup njerëzish mbajnë në krah figurat e Jozefit e të Marisë, të cilat i dërgojnë në një shtëpi, duke i shoqëruar me këngë, tekstet e të cilave kërkojnë “posadon”.

Ata që ndodhen brenda shtëpisë përgjigjen po me këngë dhe më pas vizitorët futen në shtëpi bashkë me shëmbëlltyrat e Jozefit e të Marisë.

Aty festa vazhdon me disa njerëz me sy të mbyllur e me shkopinj në duar, të cilët përpiqen të thyejnë “pinjatën”, e cila është një enë e madhe balte, ndonjëherë në formën e gomarit, që varet diku. Pasi e thyen pinjatën mbledhin frutat, çokollatat e karamelet që pinjata kishte brenda.

Most Popular

NUK TË GËNJEN SYRI

S’të gënjen syri, jo Brenda pak sekondash syri thith gjithë ato imazhe. Si të jesh duke ecur në krah...

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

Recent Comments