HomeJehona 33Mendimtari Anglez i përkushtohet Shqipërisë

Mendimtari Anglez i përkushtohet Shqipërisë

Dr. Gjon Blançard (John Blanchard) është një autor i njohur në rang ndërkombëtar, ungjilltar dhe folës i kërkuar. Rreth tetëmbë­ dhjetë milionë kopje të botimeve të tij janë botuar në më shumë se pesëdhjetë gjuhë. Ndonëse ai banon në Angli, ka lindur në ishullin Gërnzej, që bën pjesë në ishujt Britanike.

Edhe pse Gjon Blançardi është në moshën 80 vjeçare, ai i kushtohet punës në mënyrë të vazhdueshme dhe sapo ka vizituar Shqipërinë për të gjashtën herë. Në këtë vizitë ai ka promovuar librin e tij të ri, si dhe ka folur në evenimente të organizuara nga kishat ungjillore në Tiranë dhe në Fier.

Gjon Blançardi tregon: “Shqipëria ka ruajtur një vend të veçantë në zemrën time për këto gjashtë vitet e fundit. Më ngjan pak e çuditshme që në moshën 80 vjeçare, një vizitë katër ditore që e bëra papritur, ka vijuar me shumë më tepër, duke përfshirë ‘Project Albania’.”

Ky projekt ka patur synim të përkthejë dhe të botojë në gjuhën shqipe një pjesë të këto çështje: “Shkenca nuk mund të shpjegojë ekzistencën e secilit prej nesh si një vetvete e papërsëritshme, as nuk mund t’u përgjigjet pyetjeve të tilla themelore si: kush jam unë; si u ndodha në një vend dhe kohë të caktuar; çfarë ndodh pas vdekjes. Këto janë të gjitha mistere përtej shkencës”.

Psikiatri i shquar Paul Tournier arriti në të njëjtin përfundim: “Sot, kushdo po kërkon përgjigje ndaj atyre problemeve të cilave shkenca nuk u kushton vëmendje, problemi i fatit të tyre, misteri i së keqes, pyetja e vdekjes”. Këto janë mes pyetjeve më themelore që ne mund të pyesim ndonjëherë dhe, në përgjigje të tyre, shkenca vetëm sa mund të mbledhë supet dhe t’i kalojë ato diku tjetër.

Madje edhe filozofi dhe matematikani austriak i njohur botërisht Ludwig Wittgenstein pranoi: “E ndiejmë se, edhe kur gjithë pyetjet e mundshme shkencore kanë marrë për­gjigje, problemet e jetës mbeten tërësisht të paprekura”. Libri i dr. Gjonit është mbushur me citime mbreslënëse të shumë prej kokave të shkencës që shfaqin hapur besimin e tyre te Zoti.

Përfundimi i dr. Gjonit lidhur me çështjen e shkencës dhe besimit vijon: “Shkencëtarë të panumërt, në gjithë disiplinat shkencore, i janë përkushtuar një botëkuptimi që shikon një univers që shkon sipas një rendi të caktuar që i bindet ligjeve të varura të vendosur nga një Krijues, i cili e ka zbuluar veten në faqet e Biblës.” Nga Redaksia librave të dr. Gjonit.

Që në vitin 1991, është botuar në shqip një prej librave të tij të shumta, që titullohet ‘Pyetje Përfundimtare’, por njëmbëdhjetë tituj të tjera janë botuar gjatë këtyre pesë vitevë të fundit, përfshirë kryeveprën e tij ‘A Beson Perëndia Te Ateistët?’

I pyetur se çfarë përshtypjesh ka krijuar për kishat në Shqipëri, ai përgjigjet: “Më bën përshtypje që besimi u ndalua totalisht në Shqipëri gjatë sistemit komunist, por edhe historikisht, shqiptarëve u është dhënë pak mundësi të njohin ungjillin. Më bën përshtypje që janë hapur kisha të reja me njerëz që janë njohur me besimin për herë të parë.

Ky ka avantazhe, por edhe rreziqe, sepse po s’u themeluan mirë këto kisha, do jetë e vështirë që ato të drejtohen si duhet në të ardhmen. Më ka bërë përshtypje gjithashtu nevoja e madhe për literaturë të mirë, që ndihmon njerëzit të gjejnë të vërtetën. Për këtë nevojë të fundit unë kam vendosur të bëj diçka vetë”

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments