Home Jehona 22 Lojrat e para Olimpike

Lojrat e para Olimpike

Lojrat e para Olimpike të njohura gjithashtu edhe si “Olimpiadë” filluan në Greqi në vitin 776 P.K. dhe u zhvilluan në Olimpian e lashtë. Lojrat zhvilloheshin çdo katër vjet. Periudha ndërmjet atyre katër viteve quhej “Olimpiadë” dhe konsiderohej si periudhë parapërgatitore për atletët.

Lojrat vazhduan deri në vitin 393 P.K. Në kohët e lashta e drejta për të marrë pjesë në Lojrat Olimpike iu jepej gjithë grekëve të lirë. Ndërkohë gratë e kishin të ndaluar të merrnin pjesë në Lojrat Olimpike apo edhe t’i ndiqnin ato. Sigurisht as skllevërit nuk lejoheshin të konkuronin.

Lojrat u dedikoheshin perëndive të grekëve të lashtë dhe kombinonin aktivitetet atletike me rituale fetare. Dita e parë i dedikohej flijimeve për perënditë. Çmimet që u jepeshin atletëve nuk kishin vlerë materiale.

Qëllimi i atletëve ishte të fitonin për lavdinë, nderin dhe mbi të gjitha mbështetjen e perëndive. Megjithatë, përfitimet për fituesit ishin shumë të rëndësishme dhe ata vetë ktheheshin në qyetetet e tyre si heronj.

Pa dyshim që atletët dhe sportistët e sotëm kanë motive të ndryshme në dëshirën e tyre për të dalë mirë në lojrat olimpike dhe, edhe pse nuk adhurohen më të ashtuquajturit perëndi grekë, ka nga ata atletë që i japin lavdi Zotit të vërtetë që u jep atyre një aftësi kaq të madhe fizike.

Most Popular

8 MËNYRA QË KEQPËRDORET EMRI I ZOTIT

Emri ka rëndësi. Edhe pse në kohët moderne nuk ka shumë formalitete në marrëdhëniet midis njerëzve, prapë se prapë, emri ka rëndësi....

TË LUMTË DORA E VOGËL

Shpresojmë t’i shikojmë fëmijët së shpejti të ulur në bangat e shkollave, dhe ata nxënës që hyjnë në klasën e parë të...

EPO, SI TË DUASH

Nuk jam racional, sepse besoj në ekzistencën e botës frymërore.Jam naiv, sepse besoj se ia vlen t'u bësh të mira të tjerëve.Kam...

SHËN SOFIA

Dy fjalë. Një fjalë drejtuar atyre që do të shkojnë të falen te Hagia Sofia ditën e premte. Edhe një tjetër...

Recent Comments