Home Jehona 26 Krishtlindja?

Krishtlindja?

Ç’është Krishtlindja?

Krishtlindja (edhe “Kërshëndellat” apo shkurt “Kshnellat” ndër besimtarët katolikë) është një festë fetare. Të krishterët në vende perendimore e festojnë çdo vit më 25 dhjetor ditëlindjen e Jezus Krishtit; në kishat e Lindjes festohet më 7 janar, për shkak të kalendarit Julian.

Pas Pashkëve është festa më e rëndë- sishme për të krishterët. Ditëlindja e Krishtit (24-25 dhjetori) është thjeshtë simbolike, dhe nuk është menduar të jetë data e vërtetë e lindjes se tij.

Sot dita e Krishtlindjes kremtohet me shfaqjen e skenës së lindjes së Krishtit, pemën e Krishtlindjes, shkëmbimin e dhuratave dhe Kartolinave, familjen e bashkuar, dhe ardhjen e Shën Nikollës apo Plakut të Vitit të Ri në prag të Krishtlindjes apo mëngjesin e Krishtlindjes.

C’do me thënë emri i Krishtit?

Fjala “Krisht” do të thotë “i Vajosuri,” emri i dhënë Shpëtimtarit të premtuar i cili një ditë do të vinte tek populli i Zotit. Besimtarët hebrenj, të cilët u bënë themeltarët e krishterimit, ishin të bindur që Jezusi ishte jo vetëm Krishti i tyre i premtuar, por edhe Shpëtimtari i të gjithë botës.

Siç shpalli vet Jezusi: “Unë jam drita e botës, kush më ndjek nuk do të ecë në errësirë, por do të ketë dritën e jetës”.

Most Popular

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

NJË ZË NGA QIELLI

Këto ditët e para të shkollës, dëgjova një mësues që ankohej që i ngjirej zëri, se duke dashur të dëgjohej përmes maskës,...

Recent Comments