HomeJehona 26Historia e përmbledhur e veprës së Dikensit

Historia e përmbledhur e veprës së Dikensit

Një burrë i vjetër, kurrnac, i quajtur Ebenezer Scrooge (Skruxh), rri ulur në zyrën e llogarisë së tij, në një pregatitje të ftohtë Krishtlindjesh. Nënpunësi i tij Bob, karkalloset në paradhomë sepse Skruxhi nuk pranon të shpenzojë para për ngrohje. Nipi i Skruxhit, Fredi, viziton xhaxhain e tij, dhe i bën një ftesë për ne festën e pervitshme që ai bënte për Krishtlindje.

Edhe dy burra të shëndoshë vijnë për të kerkuar para për lëmoshë te Skruxh. Ai reagon ndaj vizitorëve në mënyrë të hidhur, dhe me inat. “Bah, broçkulla!”. Më vonë atë mbrëmje, pasi ishte kthyer në apartamentin e tij të errët dhe të ftohtë, Skruxh merr një vizitë drithëruese nga fantazma e shokut të tij të vdekur, Jakob Marlej. Jakobi shfaqet i drobitur dhe i zbehtë, dhe flet per historinë e tij.

Si ndëshkim për lakminë dhe jetën vetshërbyese, shpirti i tij është dënuar të endet nëpër tokë i lidhur me zinxhirë të rëndë. Jakobi shpreson ta shpëtoj Skruxhin, nga i njëjti fat. Ai e informon Skruxhin se tre frymëra do ta vizitonin atë gjatë asaj nate. Pasi largohet shpirti i Jakobit, Skruxhi bie në gjumë të thellë.

Ai zgjohet disa momente para ardhjes së Frymës së Krishtlindjeve të Shkuara, një fantazmë e çuditshme si fëmijë, me një kokë me ngjyra të ndezura. Fryma e udhëheq Skruxhin në një udhëtim në krishtlindjen e tij të viteve të shkuar, koprace.

I padukshëm ndaj atyre qe ai shikon, Skruxhi riviziton ditët e tij të fëmijërisë në shkollë, duke punuar me një tregtar gazmor të quajtur Fezing, dhe shikon fejesën e tij me Belën, një vajzë që më pas e lë Skruxhin për shkak të lakmisë që ai kishte për paratë, duke ja venitur dashurinë për dikë tjetër. Skruxhi, i prekur shumë, derdh lotë pendimi, përpara se fantazma ta kthejë atë në shtrat.

Fryma e Krishtlindjeve të Tashme, një gjigand madhështor, i mbuluar në një rrobë jeshile, e merr Skruxhin përgjatë rrugëve të Londrës, për t’i treguar se si do të ishin Krishtlindjet atë vit. Skruxhi shikon familjen e madhe të punëtorit të tij, që pregatit një festë të vogël në shtëpinë e tyre të varfër. Ai zbulon djalin e gjymtuar të Bobit, Tajni Tim, një djalë kurajoz, i cili ja ngroh zemrën Skruxh-it.

Pastaj spektri hapet për t’i treguar Skruxh-it festën e Krishtlindjve te nipit të tij. Skruxh-it i duket e gezueshme festa e tyre, dhe i lutet frymës të qendroj deri në fund të festës. Ndërsa dita kalon fantazma plaket, në mënyrë të dukshme. Fantazma zhduket menjëherë ndërsa Skruxhi vë re një figurë të mbuluar me kapuç që i afrohet. Fantazma e Krishlindjeve të Ardhshme e drejton Skruxh-in përmes skenave misterioze që kanë të bëjnë me vdekjen e një burri pa emër.

Skruxhi shikon biznesmenë që flasin për pasurinë e të ndjerit, disa vagabondë që bëjnë tregti me sendet e tij, dhe një çift i varfër që shpreh çlirim nga vdekja e huadhënësit të tyre. Skruxhi, kurajoz për të ditur mësimin e vizitorit të fundit, lutet për të njohur emrin e burrit që ka vdekur. Pasi është lutur fantazmës Skruxhi gjendet në varrezat e një kishe. Skruxhi shikon epitafin e varrit dhe trembet kur lexon emrin e tij.

Ai i lutet fantazmës t’i ndryshoje fatin e tij, duke i premtuar se do të braktisë pandjeshmërinë, kopracinë dhe që do ta nderonte Krishtlindjen me gjithë zemër. Papritur ai e gjen veten i strukur në krevatin e tij . . . Skruxhi fillon të këndojë, për shansin e dytë që i’u dha. Duke kuptuar që ai mëngjez është mëngjezi i krishtlindjeve, Skruxhi fillon të bërtasë me sa zë ka “Gëzuar Krishtlindjet!” në mënyrë të sinqertë, i mbushur me gëzim, dhe duke u hedhur nga gëzimi, ai mezi vishet, dhe kërcen ndërsa rruhet.

Në mjegullinë e mëngjesit, Skruxhi vrapon në rrugë dhe djalit të parë që takon, i jep një shumë të madhe parash për të blerë një gjel deti për familjen e Bobit. Ai gjithashtu takon një nga burrat e shëndoshë, i cili më parë i kishte kërkuar para për lëmoshë për të varfërit dhe i kërkon falje, për vrazhdësinë e tij të mëparshme, duke i premtuar se që tani e tutje do të jepte shuma të mëdha për të varfrit.

Ai merr pjesë në festën e Fredit dhe rrezaton një hare që i buronte nga zemra, aq sa të ftuarit e tjerë nuk u besojnë syve nga sjellja e tij e re. Mëngjezin tjetër Skruxhi vjen në zyrë dhe merr një qëndrim të hekurt kur Bobi hyn 18 minuta me vonesë. Skruxhi duke bërë si i vrazhdë fillon ta qortojë Bobin, para se t’i thotë që ai do të ketë një ngritje rrogës.

Bobi habitet shumë, por Skruxhi premton t’i qëndrojë besnik fjalës së tij. Ndërsa koha kalon, Skruxhi bëhet një njeri i mirë. Ai ndihmon familjen e Bobit dhe bëhet babai i dytë për Tajni Tim, i cili nuk vdes, siç ishte parashikuar nga fantazma. Shumë persona në Londër habiten me sjelljen e Skruxhit, por ai qesh me dyshimet e tyre.

Skruxhi sjell pak nga gëzimi i Krishtlindjes, në çdo ditë, duke respektuar mësimin e Krishtlindjes më shume se çdo njeri tjetër. Tregimtari e mbyll historinë duke thënë se fjalët e Skruxhit dhe mendimet e tij, duhen pranuar nga të gjithë ne . . . “edhe kështu pra, ashtu siç Tajni Tim parashikoi, Zoti na bekoftë të gjithëve”.

Most Popular

Recent Comments