HomeJehona 27Gëzuar Pashkët!

Gëzuar Pashkët!

Pse e kërkoni të gjallin midis të vdekurve?

Ai nuk është këtu, por është ringjallur!

Si vjet data e Pashkës është njësoj për të gjitha kishat në Shqipëri. Por ndodh shpesh që të festohet Pashka në dy data të ndryshme. Përse? Kishat ortodokse në përgjithësi përdorin kalendarin Julian, ndërsa katolikët dhe protestantët përdorin atë Grigorian. Metodat për të llogaritur datën e Pashkës ndryshojnë. Kështu Pashka festohet në të njëjtën ditë për të gjithë të krishterët, vetëm çdo tre-katër vjet.

Tradita arbëreshe

Festa e Pashkës kremtohet shumë ndër arbëreshët. Notat plot hare të Alelujës shoqërojnë të Shtunën e Madhe në të aguar të së Dielës së Pashkëve, një kremtim plot kuptim, gjatë të cilit shpallet fjala e mirë shumë shekullore: “Krishti u ngjall!” Pastaj të Dielën e Pashkëve luhet vallja me origjinë të lashtë (disa thonë Romake). Vajzat, të veshura me kostumin e çmueshëm tradicional vallëzojnë duke vizatuar spirale të pazgjidhshme dhe duke kënduar rapsodi që përhimnojnë vlerat themelore të popullit arbëresh dhe heronjtë e tij. Vallja, e vendosur si potkua, ecën hijerëndë madhërisht nëpër udhët e qytetit, rrethon dhe zë rob armiq simbolikë që, pas pagesës po aq simbolike (bonbone), lihen të lirë. Afër valles, shkojnë ata që nuk flasin arbërisht e që lyejnë me blozë fytyrën dhe “Ata me kutullen” që nënshtrojnë ata që kanë flokët e thinjur me puthjen rituale të kokës e me paralajmërimin “memento mores!” – “kujto se ke t’vdesësh!”

Tani ditën e parë të javës, shumë herët në mëngjes, ato me gra të tjera shkuan te varri, duke sjellë erërat e mira që kishin përgatitur. Dhe gjetën që guri ishte rrokullisur nga varri. Por, kur hynë, nuk e gjetën trupin e Zotit Jezus. Dhe, ndërsa ishin shumë të hutuara nga kjo, ja, iu paraqitën atyre dy burra të veshur me rroba të ndritshme. Dhe, mbasi ato, të tmerruara, e mbanin fytyrën të përkulur për dhe, ata u thanë: “Pse e kërkoni të gjallin midis të vdekurve? Ai nuk është këtu, por është ringjallur; kujtohuni si ju foli, kur ishte ende në Galile, duke thënë se Biri i njeriut duhej të dorëzohej në duar të njerëzve mëkatarë, duhej kryqëzuar dhe do të ringjallej ditën e tretë”. Dhe ato kujtonin fjalët e tij. Kur u kthyen nga varri, ato ua treguan të gjitha këto gjëra të njëmbëdhjetëve dhe gjithë të tjerëve. Ungjilli

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments