Home Jehona 32 Gëzuar Krishtlindjet

Gëzuar Krishtlindjet

Krishtlindja është festa e lindjes së Jezu Krishtit. Kremtohet me 25 dhjetor. Emri i festës vjen nga gjuha latine: “Natale” ose “Natalis Domini”, që do të thotë “Lindja” ose “ Lindja e Zotit”. Prej kësaj rrjedhin të gjitha emërtimet që iu dhanë festës në gjuhët latine.

Ndonëse tradita nuk e ka të qartë datën e saktë të Lindjes së Krishtit, në ndryshim nga Pashkët, Krishtlindja kremtohet në të njëjtën datë: më 25 dhjetor. Duke filluar nga Armenia e duke vazhduar në Afrikë, Mesopotami, Kostandinopojë dhe Europë, Krishtlindja u bë një nga festat më të mëdha e më të bukura botërore.

Nuk është vetëm rastësi që kjo festë përputhet me solsticin dimëror, që dikur ishte festa më e madhe pagane. Kështu kulti i diellit, u zëvendësua me kultin e një drite më të shkëlqyer. Me dritën e atij që zbriti në tokë për të ndriçuar njeriun.

Previous articleQirinjtë e festës
Next articleFeston mbarë bota

Most Popular

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

NJË ZË NGA QIELLI

Këto ditët e para të shkollës, dëgjova një mësues që ankohej që i ngjirej zëri, se duke dashur të dëgjohej përmes maskës,...

Recent Comments