Home Jehona 37 Gëzuar Krishtlindjet !

Gëzuar Krishtlindjet !

Çfarë është Krishtlindja?

Krishtlindja (edhe “Kërshëndellat” apo shkurt “Kshnellat” ndër besimtarët kato­likë), është një festë fetare. Të krishterët në pe­rëndim e festojnë çdo vit më 25 dhjetor lin­djen e Jezus Krishtit, ndërsa disa kisha lin­dore e festojnë më 7 janar, për shkak të kale­ndarit të vjetër.

Pas Pashkëve është festa më e rëndësi­shme për të krishterët. Ditëlindja e Krishtit (24-25 dhjetori) është thjeshtë simbolike, dhe nuk është menduar të jetë data e vërtetë e lindjes se tij.

Sot, dita e krishtlindjes, kremtohet me shfa­­q­jen e skenës së lindjes së Krishtit, pemën e Krishtlindjes, shkëmbimin e dhuratave dhe kartolinave, familjen e bashkuar, dhe ardhjen e Shën Nikollës (apo Santa Klausit) në prag të krishtlindjes apo mëngjesin e Krishtlindjes.

Çfarë kuptimi ka emri Krisht?

Fjala “Krisht” do të thotë “i vajosuri,” emri i dhënë shpëtimtarit të premtuar i cili një ditë do të vinte tek populli i Zotit. Besimtarët hebrenj, që u bënë themeltarët e krishterimit, ishin të bindur që Jezusi ishte jo vetëm Krishti i tyre i premtuar, por edhe shpëtimtari i të gjithë botës.

Previous articleVITRINË LIBRI
Next articleKënga festive

Most Popular

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

NJË ZË NGA QIELLI

Këto ditët e para të shkollës, dëgjova një mësues që ankohej që i ngjirej zëri, se duke dashur të dëgjohej përmes maskës,...

Recent Comments