HomeJehona 21Fitorja e Pashkës

Fitorja e Pashkës

Vdekja është armiku ynë më i madh dhe i ka mundur të gjithë njerëzit përveç Krishtit. Asnjë nuk është aq i zgjuar sa t’ia hedhë vdekjes, nuk është aq i pasur sa të blejë lirinë nga vdekja apo aq i fortë sa ta nënshtrojë atë. Varri fiton gjithmonë dhe çdo njeri, herët a vonë, i kthehet pluhurit.

Njerëzit më të mëdhenj e më të shenjtë, kanë vdekur. Buda, Muhamedi, Zorasteri, Konfuci, Çezari, Marksi, njerëz që, në njëfare mënyre, patën një ndikim themelor në botë, kanë vdekur të gjithë. Por Jezus Krishti është i gjallë! Është e vërtetë se ai vdiq dhe u varros, por ndryshe nga njerëzit e tjerë, ai u ringjall prej së vdekurish dhe doli nga varri i gjallë përgjithmonë!

Kjo ishte mrekullia më e madhe dhe mund të arrihej vetëm nëse Jezusi është vërtet Zot, ashtu siç kishte pohuar edhe ai vet. Ringjallja trupore e Jezus Krishtit është prova kurorëzuese e krishterimit. Asgjë nga ato që thanë ose kryen Krishti dhe apostujt, nuk ka aq shumë rëndësi sa ringjallja.

Nëse Jezusi nga Nazareti nuk u ngrit vërtet prej së vdekurish, atëherë ai nuk është ndryshe nga njerëzit e tjerë të mëdhenj që, gjithashtu, kanë vdekur.

Nëse ringjallja nuk ndodhi, atëherë krishterimi është një besim i rremë.

Nëse ndodhi, atëherë Krishti është Zot dhe besimi i krishterë është një e vërtetë e padiskutueshme. Pa ringjalljen, kisha e krishterë sigurisht që nuk do të ekzistonte. Pas vdekjes poshtëruese të Zotërisë së tyre, dishepujt ishin mjaft të çorientuar dhe të frikësuar për jetët e tyre.

Nuk ishte e mundur që, në këto rrethana, ata të mund të vazhdonin si mësues të doktrinës së Jezusit dhe aq më pak që të tjerët të bindeshin për t’i ndjekur ata.

Thomas Arnold, më parë Profesor i Historisë në Rugby dhe Oxford, një nga historianët më të mëdhenj të botës, shkruan: “Nuk di ndonjë fakt tjetër në historinë e njerëzimit që të jetë provuar përmes ndonjë evidence më të mirë dhe më të plotë për t’u kuptuar nga një kërkues i drejtë, sesa shenja e madhe që Perëndia na ka dhënë se Krishti vdiq dhe u ngrit prej së vdekurish”.

Most Popular

Recent Comments