HomeJehona 28Fat i keq...i lojërave të fatit

Fat i keq…i lojërave të fatit

Na ishte një herë . . .

Një herë i thanë mbretit: “Yt bir po merret me dashuriçka dhe po prish një pjesë të pasurisë”.

“Do të lodhet e do të kthehet”, u përgjigj mbreti.

Pas disa kohësh i thanë: “Yt bir ka filluar të pijë e të harxhojë shumë kohë pas festave”.

“I keqi i vehtes, por jo i mbretërisë. Do ta kuptojë një ditë e do të kthehet”, u përgjigj mbreti.

Pas disa kohësh i thanë mbretit plak: “Yt bir luan bixhoz e po harxhon shumë.”

“Ah, i gjori unë” tha mbreti, “tani mori fund mbretëria ime!”

Sipas të gjitha të dhënave lojërat e fatit po lulëzojnë në mënyrë të jashtë- zakonshme jo vetëm në Shqipëri, por edhe midis shqiptarëve emigrantë nëpër botë. Në Shqipëri sot funksionojnë me mijëra kazino dhe zyra bastesh ndërsa shumë emigrantë shqiptarë janë bërë klientë të rregullt të kazinove në shtetet ku ata jetojnë.

Sociologët e shikojnë industrinë e lojërave të fatit si negative për përparimin e shoqërisë. Jo thjesht se u merr paratë të varfërve dhe të dëshpëruarve, por dhe të pasurve, pasi klientët e lojrave të fatit i përkasin një spektri të gjerë të shoqërisë. Ana negative e lojërave të fatit nuk është e padëgjuar, prandaj ka lindur një diskutim se përse populli shqiptar (sidomos burrat) janë tërhequr aq shumë pas tyre.

Disa e gjejnë fajin te papunësia e lartë dhe varfëria. Një arsye tjetër është stresi që u krijohet nga situatat e ndezura politike. Njerëzit kërkojnë të heqin mendjen duke iu drejtuar lojërave të fatit. Ndoshta mungesa e kulturës fetare është një faktor i rëndësishëm. Njeriu që nuk ka parime të qarta morale ose qëllim më të lartë në jetë sesa paraja është më i prirur nga kumari.

Most Popular

Recent Comments