Home Jehona 33 Fakte rreth Titanikut

Fakte rreth Titanikut

Pronari i Titanikut ishte firma White Star Line. U ndërtuar në Irlandën e Veriut, me punime që filluan në datën 31 mars 1909, dhe që përfunduan tre vjet më vonë, në datën 2 prill 1912. Udhëtimi i saj i parë filloi në datën 10 prill, kur u nis nga Anglia për në Nju York.

Titaniku ishte i gjatë 269 metër dhe kishte 11 kate. Ajo ishte anija më e madhe dhe më luksozja në kohën e saj. Furrat e Titanikut ishin aq të mëdha sa konsumonin 600 ton qymyr në ditë dhe kërkonte punën e 176 punëtorëve, me turne. Titaniku mund të mbante 2,435 pasagjerë (739 në klasin e parë, 674 në klasën e dytë, dhe 1,026 në klasën e tretë) dhe 892 persona si ekuipazh.

Ishte e pajisur me 20 varka shpëtimi për maksimumin 1,178 persona. 1,517 veta humbën jetën e tyre pasi Titaniku u përplas me një ajzberg, duke shkaktuar thyerjen e pesë prej gjashtëmbëdhjetë kompartimenteve të saj e cila shkaktoi fundosjen e anijes për një kohë relativisht të shpejtë. Përplasja ndodhi në orën 23:40, në datën 14 prill 1912, ndërsa Titaniku u fundos rreth orës 02:20.

Angazhimi për të shpëtuar gratë dhe fëmijët, duke i dhënë atyre prioritet në varkat e shpëtimit, do të thotë që pak burra shpëtuan. Karpathia ishte anija e parë që u erdhi në ndihmë të mbijetuarve, disa orë më vonë. Edhe përse anija Kalifornian ishte vetëm pak kilometra larg nga Titaniku kur po fundosej, ata nuk kuptuan gjë.

Tragjedia e Titanikut shkaktoi ndryshime në ligjet marinare, duke siguruar që anijet e reja të pajiseshin me varka shpëtimi të mjaftueshme për të gjithë pasagjerët. Titaniku u zbulua përsëri në vitin 1985, në një thellësi prej 3.784 metra. Mijëra objekte janë marrë tashmë prej anijes së fundosur të cilët ekspozohen nëpër muzeume.

Historia e Titanikut është ruajtur në kujtesën e njerëzve për shkak të librave, filmave dhe ekspozitave që trajtojnë fatin e saj. Për të shënuar 100 vjetorin e tragjedisë së Titanikut, anija me emrin Balmoral do të lundrojë në të njëjtën rrugë në det, duke u ndaluar në datën 15 prill mbi vendin ku shtrihet Titaniku në thellësinë e detit.

Most Popular

8 MËNYRA QË KEQPËRDORET EMRI I ZOTIT

Emri ka rëndësi. Edhe pse në kohët moderne nuk ka shumë formalitete në marrëdhëniet midis njerëzve, prapë se prapë, emri ka rëndësi....

TË LUMTË DORA E VOGËL

Shpresojmë t’i shikojmë fëmijët së shpejti të ulur në bangat e shkollave, dhe ata nxënës që hyjnë në klasën e parë të...

EPO, SI TË DUASH

Nuk jam racional, sepse besoj në ekzistencën e botës frymërore.Jam naiv, sepse besoj se ia vlen t'u bësh të mira të tjerëve.Kam...

SHËN SOFIA

Dy fjalë. Një fjalë drejtuar atyre që do të shkojnë të falen te Hagia Sofia ditën e premte. Edhe një tjetër...

Recent Comments