Home Jehona 29 Engjëjt e Krishtlindjes

Engjëjt e Krishtlindjes

Engjëjt janë qënie frymërore që lëvizin në qiell dhe në tokë por që rrallë shfaqen para syve të njerëzve. Në Bibël, engjëjt janë përmendur si të dërguarit e Zotit. Engjëll do të thotë ‘lajmëtar’ në gjuhën originale, dhe në kryerjen e kësaj detyre ne i shohim të shfaqen në skenën e historisë herë pas here.

Engjëjt e krishtlindjes janë ndoshta forma më e njohur e engjëjve për ne sepse jemi të familjarizuar me imazhet e tyre nëpërmjet kësaj feste. Ndonëse engjëjt shfaqen rrallë në histori, ata luajnë një rol të madh në historinë e krishtlindjes. Duke qënë se engjëjt janë mjaft të rëndësishëm në lindjen e Jezus Krishtit, figurat e ëngjëjve shoqërojnë festën e përvitshme të krishtlindjes duke u shfaqur si zbukurime në pemë dhe të pikturuara nëpër kartolina përshëndetëse.

Këngët tradicionale të festës përmendin gjithashtu rolin e veçantë të tyre. Engjëjt janë ata që na sollën lajmin e lindjes së Krishtit: Gabrieli solli lajmin hyjnor te Maria dhe zbuloi se ajo ishte zgjedhur të mbajë fëmijën e shenjtë. Një engjëll tjetër lajmëroi Jozefin se ai duhet të mos hiqte dorë nga fejesa me Marinë dhe duhet të kujdesej për të.

Pas lindjes së fëmijës një engjëll tjetër i foli që të shpëtonte fëmijën nga dora e Mbretit Herod. Sigurisht që spikat rasti i barinjve që panë një mori engjësh në qiell duke kënduar për lindjen e shpëtimtarit. Dhe s’duhet të harrojmë Zakarian, babain e Gjon Pagëzorit (pararendesit të Krishtit), që pa një ëngjëll në tempull ndërsa shërbente atje si prift.

Ndryshe nga sa janë pikturuar shpesh herë, engjëjt që u shfaqen si lajmëtarët e lindjes së Krishtit nuk janë përshkruar asnjëherë në Shkrimet e Shenjta si qënie me krahë fluturues, por si figura të ndritshme. Engjej me krahë janë parë vetëm në vegimet e profetëve, raste këto kur gjuha vegimore të jep përshtypjen që krahët e tyre fluturues simbolizojnë gadishmërinë e tyre të zbatojnë shpejt vullnetin e Perëndisë.

Previous articleKëngët e Krishtlindjes
Next articleShkurt

Most Popular

HALLOWEEN-I SHQIPTAR

Po t’i marrësh për bazë imazhet që përzgjedh media, të krijohet ideja se Halloween-i na qenka festa e horrorit! Edhe pse mbrëmjet...

12 SHENJA KUNDËR HOROSKOPIT

Kur vjen puna te horoskopi, ç’parashikime ka një gazetë nuk e ka tjetra. Të krijon një pikëpyetje apo jo?Shkenca nuk ka...

S’KA HAJDUT NË PARAJSË

Në çdo fshat, në çdo lagje, në çdo pallat, dhe në çdo ndërmarrje, ka njerëz që vjedhin. Disa i kryejnë vjedhjet me...

NJË ZË NGA QIELLI

Këto ditët e para të shkollës, dëgjova një mësues që ankohej që i ngjirej zëri, se duke dashur të dëgjohej përmes maskës,...

Recent Comments