HomeJehona 25Dy fjalë për abortin

Dy fjalë për abortin

Me gjithë përparimin e mjekësisë sot, ekziston një ironi e hidhur. Në spitalet moderne një fëmijë që lind në fazën 26 javëshe ka një mundësi shpëtimi prej 50-75 përqind. Përfytyroni situatën kur në një sallë operimi shpëtohet jeta e një fëmije në fazën 26 javëshe, kur në sallën tjetër mund të abortohet foshnja që është në të njëjtën fazë moshe. A mund të imagjinoni një gjë më kontradiktore?

Për fat të keq aborti po bëhet një praktikë shumë e përhapur në shoqërinë moderne. Është akoma më shqetësuese që vetëm pak aborte kryen për arsye që rrezikohet jeta e nënës por mbi 95% të abortëve janë kryer vetëm për arsye shoqërore, d.m.th. sepse fëmija është i padëshirueshëm.

Duke folur mbi këtë situatë, një analist tha: “Më shumë të drejta kanë balenat sesa fëmijët e palindur.” Teologu dr. Stott shkruan se një shoqëri që mund të tolerojë gjëra të kësaj natyre nuk mund të quhet më e qytetëruar dhe pyet: “ . . . a është shoqëria moderne më pak e degraduar sepse në vend që të hedhim bebet në plehra ne i hedhim në kremetorët e spitaleve?”

Çështja kyç

Çfarë është një embrion? Si duhet të mendojmë për atë fëmijë në barkun e nënës? Përgjigjja ndaj kësaj pyetjeje do të përcaktojë qendrimin tonë në lidhje me abortin. Nga dëshira për të zbutur zërin e ndërgjegjes disa thonë që fetusi është veçse një ind. Kjo pikëpamje ështe plotësisht e gënjeshtërt. Ngjizja është momenti vendimtar kur fillon jeta e një qenieje të re.

Konferenca e parë ndërkombëtare për abortin u mblodh në Uashington, në vitin 1967 dhe deklaroi, “Ne nuk mund të gjejmë asnjë çast midis bashkimit të spermës dhe vezës dhe lindjes së foshnjës, kur mund të themi që kjo nuk është një jetë njerëzore.”

Përse abortohet?

Atyre që kundërshtojnë abortin nuk u mungon keqardhja për situatën e vështirë që përballojnë disa familje. Dihet që mund të ketë rrethana të vështira, madje tragjike që bëjnë që një grua ose një vajzë të mendojë për një abort. Marrim parasysh një grua të lodhur me një familje të madhe, ose një nënë që duhet të shkojë në punë, ose një të pamartuar që s’mund të përballojë opinionin e shoqërisë. Në këto raste, dhe shumë të tjera, ka gra ose vajza që e shikojnë abortin si të vetmen rrugëdalje.Por a është kështu?

Ndryshova mendjen

U kryen dy sondazhe të ndryshme mes grave që kishin menduar të abortonin fëmijën por që nuk arritën ta bënin. Në një raport 73%, dhe në raportin tjetër 83% e grave thanë që ishin të kënaqur që nuk e kishin abortuar. Pranohet që gruaja shtatzënë ka ndjenja të paqëndrueshme dhe mund të ketë mendime negative për veten dhe foshnjën. Në këtë gjendje ajo ka nevojë të këshillohet nga një njeri i besueshëm.

Doktori i famshëm anglez Sir Stallworthy tregon që disa nga njerëzit më të lumtur që ai ka njohur janë ato që i kanë thënë: “Ndofta ty nuk të kujtohet, por herën e parë që kam ardhur tek ti, kërkova një abort. Shyqyr Zotit që ti nuk ishe dakort sepse kjo fëmijë ka sjellë gëzimin më të madh në shtëpinë tonë.” Dhe për ata që e ndiejnë se nuk e përballojnë rritjen e fëmijës, ka një radhë të gjatë njerëzish që presin të adoptojnë një fëmijë.

Adoptimi është gjithmonë një alternativë ndaj abortit. Së fundi, duhet theksuar fakti që jeta është e shenjtë. Ajo është një dhuratë prej Perëndisë, dhe ne nuk kemi të drejtë të vendosim ta ndërpresim atë: “Perëndia e ka krijuar njeriun simbas shëmbëlltyrës së tij.(Bibla)

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments