HomeJehona 38Çmimi për kontributin shpirtëror

Çmimi për kontributin shpirtëror

Disidenti çek Tomas Halík fitoi Çmimin Tempelton për vitin 2014, me një vlerë monetare prej 1.3 million Euro. Filozofi çek ecën në gjurmët e Nënë Terezës që fitoi këtë çmim në vitin e inaugurimit të tij në 1973. Profesor Halík ishte një student jashtë shtetit në kohën e revoltës çeke kundër komunizmit në vitn 1968.

Ai u kthye në vendlindje për të punuar për lirinë e vendit të tij. Pasi mbajti një fjalim mbi temën “Të vërtetën ” gjatë diplomit të tij me gradën e dokturaturës në vitin 1972, ai u denoncua si “armiku i partisë,” dhe iu hoq e drejta të jepte mësim. Edhe pse i rritur në sistemin komunist, që në moshë të re ai përqafoi besimin e krishterë duke u bërë një kundërshtar i komunizmit.

Ai studioi teologji në mënyrë klandestine duke u emëruar prift në një ceremoni të fshehtë në vitin 1978. Tomas Halík i shërbeu kishës së fshehtë ndërsa punonte të punëra të tjera, sidomos në fushën e rihabilitimit të të droguarve. Pas rënies së komunizmit ai ka punuar për forcimin e mirëkuptimit në botën fetare.

Çfarë është çmimi Templeton? Ky çmim u krijuar në vitin 1972 nga filantropisti Sir John Templeton, i cili ndjeu që çmimet nobel nënvlerësojnë kontributët shpirtërore për njerëzimin dhe donte ta korrigjonte këtë. Kjo është edhe arsye që vlera monetare e këtij çmimi është gjithmonë më e madhe nga ajo e çmimit Nobel.

Ky çmimi i jepet çdo vit një person të gjallë, i cili konsidërohet të ketë dhënë një kontribut shumë të madh në nxitje të vlerave shpirtërore. Ky çmim iu dha nëne Terezës gjashtë vjet përpara se ajo të fitonte çmimin nobel për paqen. Ajo u vlerësua atëherë nga Fondacioni Tempelton për përpjekjet e saj të jashtëzakonshme për të ndihmuar të pastrehët dhe fëmijët e vafër të Kalkutës, një punë që frymëzoi milona të tjerë në të gjithë botën.

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments