HomeJehona 27A BESON PERËNDIA TE ATEISTËT? nga John Blanchard

A BESON PERËNDIA TE ATEISTËT? nga John Blanchard

Ka shumë mundësi që të mos kesh lexuar kurrë më parë diçka të këtij lloji. “A beson Perëndia tek ateistët?” nuk i përket asnjë kategorie normale librash, sepse duket se i përket shumë kategorive të ndryshme. S’ka nevojë të jesh profet për të parashikuar se ky libër do konsultohet shpesh dhe materiali i tij do të përdoret gjerësisht.

John Blanchard respektohet gjerësisht si autor dhe komunikues i besimit të krishterë. Ai është i mirënjohur për aftësinë që ka për të folur për gjëra serioze, pa u bërë i zymtë, dhe për gjëra të thella e të vështira në një mënyrë që i ndihmon të tjerët t’i kuptojnë.

“A beson Perëndia tek ateistët?” është një enciklopedi një vëllimshe informacioni që lidhet me atë që filozofi gjerman Martin Heidegger e quajti pyetjen më themeltare në botë: pse ekziston diçka dhe jo asgjë? Me fjalë më të thjeshta, a ka Perëndi?

Ky libër është një kurs universitar mbi filozofinë, antropologjinë, gjeologjinë dhe shkencat e jetës — por është paketuar në mënyrë të tillë që njeriu me inteligjencë normale do të jetë në gjendje ta ndjekë, kuptojë, shijojë dhe ta konsiderojë tejet të kohës.

Pyetja “Pse?” që shkencëtarët si shkencëtarë nuk mund t’i përgjigjen, nuk do t’i lejojë kurrë vetes që të kënaqet me përgjigjet e pyetjes “Si?” që shpesh shkencëtarët mund t’i përgjigjen. Kështu hyn në skenë John Blanchard. Njësoj si pararendësi i tij i madh apolog Sauli i Tarsit, ai është i bindur se “bota, me gjithë urtësinë e vet, nuk e njohu dot Perëndinë”. Ai e pranon se duhet një tjetër lloj urtësie për të gjetur përgjigjet ndaj pyetjeve përfundimtare.

Citimi nga Blanchard-i për marksizmin

Marksizmi pretendon se qeniet njerë- zore janë gjallesa plotësisht materiale e biologjike dhe, në njëfarë kuptimi, janë në të njëjtin nivel me kafshët, por çfarë shpjegimi ofron ai për vetëdijen e tyre shpirtërore? Nëse njeriu s’është gjë tjetër veç materie, atëherë nga e merr ndërgjegjen, vullnetin, impulset krijuese, aspiratat, krijimtarinë, shpresën, imagjinatën ose koncepte të tilla si dashuria dhe bukuria?

Ku është prova për pohimin themeltar të Marksit se feja është vetëm imagjinare, asgjë tjetër veç një dëshirë e projektuar, një ide kjo që është jashtëzakonisht e rëndësishme për modelin e tij komunist?

Nëse ndryshimi i sistemit do të bënte që koncepti i fesë të venitej me siguri nga mendja e njerëzve, atëherë pse diktatorët komunistë në B.R.S.S. dhe gjetkë u detyruan që të mbyllnin mijëra e mijëra kisha dhe vende të tjera adhurimi, të ushtronin dhunë mbi udhëheqësit fetarë, të impononin me forcë ateizmin në programin mësimor dhe të masakronin miliona besimtarë?

Çfarë shpjegimi mund të japë marksizmi për faktin se, me gjithë përpjekjet masive dhe sistematike nga njëra qeveri komuniste në tjetrën për të eliminuar fenë, ajo jo vetëm ka mbijetuar, por ka dalë nga persekutimi më e fortë se kurrë? Të thuash (siç pretendojnë disa marksistë) se feja do të ketë gjithmonë njëfarë roli dytësor derisa të arrihet te një shoqëri vërtet joklasore, është absurde vërtet.

Revolucioni marksist dhe më vonë qeveritë e Kinës, Rusisë dhe Evropës Lindore gjatë pjesës më të madhe të shekulit të njëzetë janë quajtur eksperimenti më i madh i ateizmit të pastër që ka parë bota ndonjëherë, megjithatë të gjitha dështuan në mënyrë katastrofike.

Një evropiano-lindor dikur tha me zgjuarsi se i vetmi ndryshim mes kapitalizmit dhe komunizmit është se në kapitalizëm njeriu shfrytëzon njeriun, ndërsa në komunizëm ndodh e anasjellta! Thuhet se, dikur, një plakë e pyeti Mihail Gorbaçovin nëse komunizmi ishte shpikur nga ndonjë politikan apo shkencëtar.

Gorbaçovi iu përgjigj duke i thënë se nuk ishte i sigurt, por, sipas mendimit të tij, duhet të kishte qenë ndonjë politikan. “Epo, kjo e shpjegon atëherë,” — ia behu gruaja. “Po të kishte qenë shkencëtar, do ta kishte provuar më parë te minjtë”.

“A beson Perëndia tek ateistët?”

Botohet nga AEM-Misioni Ungjillor, 606 faqe

Previous article
Next article

Most Popular

Recent Comments